Vår historia

I begynnelsen…

År 1978, alltså tre decennium sedan (!), öppnade Combat Academy sina portar för första gången. Kampsportsboomen hade just kommit till Sverige, karate och judo var vardagsmat, kampsportsfilmer var populärare än nånsin och Bruce Lee gjorde att småkidsen ville lära sig kung-fu och köpa ”karatepinnar”. Det var en perfekt tid att öppna en kampsportsskola.

Från början hade vi bara de orientaliska kampkonsterna karate, qi-gong, iaido och kobudo på Combat Academy. Snabbt utökades dock detta till att även inkludera kick- och thaiboxning. Speciellt kobudo blev populärt, då man fick svinga de legendariska ”karatepinnarna” precis som på filmerna.

Ninjaboomen följde tätt inpå, och spred en ”mystik” över kampsporterna. Fick man verkligen lära sig att sväva och bli osynlig? Kunde man döda någon genom att trycka på hemliga punkter? Combat Academy ökade drastiskt i medlemsantal.

Därefter följde ”taekwondo-boomen”. Actionfilmernas kampsportshjältar sprang nu runt på gatorna och hopp-sparkade folk till höger och vänster; och allmänhetens fördomar om att kampsport var kopplat till våld och kriminalitet steg. För att kontra detta började vi hålla uppvisningar land och rike runt för att visa vad kampsport egentligen var!

Modern tid

Nu är vi inne på 90-talet: ”vilken kampsport som var bäst” var ett hett ämne, och folk började ifrågasätta de olika stilarnas effektivitet. På andra sidan jorden bevisade brasilianska jiu-jitsu utövare att bevisa dess effektivitet i fighting-mästerskap, och vi startade också med ”BJJ” för att stilla brottningshungern. Många började mixa detta med sin vanliga träning – och Mixed Martial Arts (MMA) började alltså sakta breda ut sig.

I början av 2000-talet blev åter kung-fu populärt, med de nya fantastiska filmerna (Crouching Tiger Hidden Dragon m.fl.) på biograferna. Vi bestämde oss då för att börja med kung-fu, och inom några veckor hade vi våra allra första entusiastiska kung-fu elever i lokalerna, som voltade och flög omkring i sina brandgula kläder. Intresset avtog dock med tiden, och vi avvecklade detta till förmån för de mer tidlösa kampsporterna.

Just därför, en väldans massa år senare, står vi här med ett antal moderna kampsporter som har överlevt. Karate, kick- & thaiboxning, MMA och BJJ. Vi har stått emot tidens tand och visat med vår kunskap och erfarenhet att inom kampsport finns det något här att hämta för alla.

Gammal som ung, tjej som kille.

Välkommen!

Combat Academy – since 1978.

Copy Protected by Tech Tips's CopyProtect Popup Images .